Pėstieji nesilaiko taisyklių

 

Sausio–vasario mėnesiais visoje Lietuvoje buvo vykdoma griežta pėsčiųjų eismo dalyvių prevencinė priemonė „Kiekvienas yra pėsčiasis“. Kontroliuojant pėsčiuosius, buvo siekiama atkreipti jų dėmesį į savisaugos kelyje svarbą, sudrausminti ir priminti Kelių eismo taisyklių nesilaikymo grėsmę. Tai ypač aktualu tamsiuoju paros metu bei esant prastoms oro sąlygoms, kai pėstieji tampa nematomi automobilių vairuotojams.

Telšių apskr. VPK prižiūrimoje teritorijoje Kelių policijos skyriaus pareigūnai per du priemonės vykdymo mėnesius iš viso nustatė 491 pėsčiojo pažeidimą (Telšių r. – 205, Mažeikių r. – 45, Kelmės r. – 154, Akmenės r. – 87). Pastebima, kad pėstieji dažniausiai kerta gatvę neleistinose vietose bei tamsiuoju paros metu nesegi atšvaito ar kito šviesą atspindinčio elemento. Kelių policijos pareigūnai dažną Kelių eismo taisykles pažeidžiantį pėsčiąjį ne tik sudrausmino, bet ir įteikė gyvybę saugantį pagalbininką – atšvaitą.

Pražūtingos vairuotojų klaidos pėsčiųjų atžvilgiu: vairuotojas nesulėtina greičio, nesustoja ir nepraleidžia per pėsčiųjų perėją einančių pėsčiųjų; sustojus ta pačia kryptimi važiuojančiai transporto priemonei, vairuotojas nesulėtina greičio ir nesustoja prieš pėsčiųjų perėją; vairuotojas nepraleidžia kelią kertančių pėsčiųjų sankryžose, sukdamas į kairę ar į dešinę, važiuodamas papildomos šviesoforo rodyklės kryptimi, įvažiuodamas į kelią į/iš teritorijos; važiuodamas atbulas, vairuotojas neduoda kelio pėsčiajam; vairuotojas nesiima papildomų atsargumo priemonių tamsiuoju paros metu, esant blogam matomumui; vairuotojas viršija saugų važiavimo greitį; vairuotojas naudojasi mobiliuoju telefonu, kalba, naršo, rašo žinutes, užsiima su vairavimu nesusijusia veikla.

Pražūtingos pėsčiųjų klaidos: tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui pėstieji nesineša šviečiančio žibinto, nevilki ryškiaspalvės liemenės su šviesą atspindinčiais elementais, nesegi atšvaitų; pėstieji eina per kelią degant draudžiamam šviesoforo signalui; į pėsčiųjų perėją įžengia neįsitikinę, kad eiti saugu ir kad visos transporto priemonės sustojo juos praleisti; pėstieji neįvertina atstumo iki artėjančios transporto priemonės, eidami per kelią delsia arba stoviniuoja, bėga per važiuojamąją dalį, naudojasi mobiliaisiais telefonais; pėstieji kerta važiuojamąją dalį, perlipdami per kelio atitvarus arba eidami per skiriamąją juostą; pėstieji eina automagistralėmis, greitkeliais, važiuojamąja dalimi ar jos pakraščiu vietose, kur įrengti šaligatviai arba pėsčiųjų takai; pėstieji išeina iš už stovinčios transporto priemonės ar kitos kliūties, neįsitikinus, kad tai saugu ir kelyje nėra artėjančių transporto priemonių.

Informuojame, kad Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos skyriaus pareigūnai tiek pėsčiųjų eismo dalyvių, tiek vairuotojų kontroles vykdys ir toliau, todėl visi kelyje raginami elgtis atsakingai ir saugiai, paisyti Kelių eismo taisyklių reikalavimų.

Telšių apskr. VPK informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode