Prekyba narkotikais apima visą Lietuvą

 

Narkotinių medžiagų vartojimas ir platinimas – opi problema ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Nors policijos pareigūnai visaip bando kovoti su šia nelegalia veikla, kasmet Europos rinka pasipildo naujomis ir labai pavojingomis sveikatai bei gyvybei psichoaktyviosiomis medžiagomis.

Domui (vardas pakeistas) vos trisdešimt, tačiau tik daugiau nei pusę savo gyvenimo vaikinas mato blaiviomis akimis. Narkotikus pradėjęs vartoti vos penkiolikos, dabar, priklausomybę reabilitacijos centre išsigydęs, jaunuolis teigia, kad net silpniausias narkotikas nėra nekaltas. „Viskas prasidėjo nuo to, kai kieme vyresni draugai pasiūlė parūkyti žolės. Mane tai įtraukė ir laikui bėgant darėsi vis įdomiau, ką gali padaryti vis stipresni narkotikai. Tai lyg užburtas ratas – kiekvieną kartą norisi vis daugiau. Aš pats nepastebėjau, kaip greitai sugriuvo gyvenimas. Labai gaila, kad gydytis nesutikau anksčiau, nes tik dabar suprantu, kiek daug gyvenimo metų praradau“, – savo patirtimi dalinasi Domas. Jaunas vyras sako, kad „įsitraukti į narkotikų liūną yra kur kas lengviau, nei iš jo išbristi. Tada kenti ne tik vidines kančias, bet ir fizines“.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Elektrėnų policijos komisariato reagavimo skyriaus viršininko Giedriaus Koklevičiaus teigimu, nustatyti, ar nusikaltimų, susijusių su narkotinėmis medžiagomis, mažėja, ar daugėja, yra labai sunku. Pasak specialisto, nelegalia narkotikų veikla dažniausiai užsiima asmenys nuo keturiolikos iki septyniasdešimties metų amžiaus, o nusikaltimai vykdomi įvairiose vietose: pradedant mokyklomis, baigiant gatvėmis ar parduotuvėmis. Tačiau pagrindiniu narkotiku centru, anot reagavimo skyriaus viršininko, Vilniuje įsikūrusio taboro pavadinti negalima. „Tabore dažniausiai galima įsigyti tik heroino. Visos kitos narkotinės medžiagos yra pasklidusios po kitus taškus, pas tam tikrus asmenis ir net po visą Lietuvą. Heroinas – taip, taboras yra centras, tačiau narkotinių medžiagų problema ties čia tikrai nesustoja, tai kur kas platesni mastai“, – sako G. Koklevičius.

Vilniaus apygardos probacijos tarnybos specialistės Jolantos Laukytės teigimu, išėję iš kalėjimo įstaigų asmenys, turintys problemų dėl narkotikų, nėra paliekami likimo valiai, jiems yra padedama integruotis į visuomenę, padedama vėl nenusikalsti. „Kiekvienas stebimas asmuo privalo atvykti užsiregistruoti, jiems sudaromi priežiūros planai. Taip pat probacijos tarnyba padeda šiems asmenims ir socialiai integruotis. Jiems vedami mokymai, jie yra supažindinami su partnerių, tokių kaip Socialinis paslaugų centras, projektas „Atrask save“, Blaivybės akademija bei kitų veikla ir teikiamomis paslaugomis“, – sako probacijos tarnybos specialistė.

Kaip teigia Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas, pagrindinės problema, su kuria šiandien susiduria ne tik Lietuva, bet ir visa Europa – kelių narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimas vienu metu. O kanapės išlieka populiariausiu narkotiku Lietuvoje. Kiti labiausiai vartojami narkotikai yra ekstazis ir amfetaminai.

Bernardinai.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode