Knyga vasarą – draugė ar prievolė?

 

Pasibaigus mokslo metams, dažnas moksleivis džiaugiasi galėdamas pailsėti nuo privalomos literatūros, didelių krūvių ir atsiskaitymų gausos. Šiandien ne taip dažnai atrasi jaunuolį, kuris knygas skaito laisvalaikiu, savo noru ir šiame užsiėmime atranda daug naudingos patirties. Keletas Mažeikių moksleivių išreiškė savo nuomonę apie skaitymo įpročius vasaros metu ir su „Būdas žemaičių“ skaitytojais netgi pasidalino geriausių vasarą perskaitytų knygų rekomendacijomis.

Eglė MASYTĖ

Būsima abiturientė

Skaitymas – mano vienas mėgstamiausių užsiemimų. Jis atitraukia mintis nuo visų mane supančių bėdų, nukelia ten, kur vaizduotė gali laisvai sau "šėlti". Iš tikrųjų, manau, kad skaitymas jaunimui turėtų būti labai svarbus. Knygose glūdi daug naudingų dalykų, kurie formuoja mūsų mąstymą, požiūrį, praplečia žodyną ir atveria daug durų. Per vasarą stengiuosi laisvą laiką skirti knygoms.  Paprastai tai būna grožinė literatūra, tačiau nevengiu ir mokslinės. Štai, vasaros pradžioje perskaičiau Harper Lee „Nežudyk strazdo giesmininko“. „Sugriaužiau“ greitai! O dabar ėmiausi lietuviškos klasikos – Vinco Mykolaičio-Putino „Altorių šešėly“. Nors dar tik pradedu įpusėti šią knygą, bet jau dabar keliu ir svarstau daugybę klausimų, kurie neduoda ramybės. Tiesa, mane labiausiai žavi knygos, o ne žurnalai, nors vieno kito straipsnio perskaityti nevengiu. Tačiau veikėjai, siužetas, veiksmas mane traukia it magnetas!

Justė GEDVILAITĖ

Būsima abiturientė

Skaityti mėgstu, bet ne tik vasarą, nors, aišku, vasarą galima tam skirti kur kas daugiau laiko. Daugiausia skaitau grožinę literatūrą ir poeziją, o jei kas nors paklaustų, kas mano mėgstamiausias rašytojas, nedvejodama pasakyčiau, kad Jurga Ivanauskaitė. Bent jau šią akimirką man taip atrodo. Viena iš įsimintiniausių vasarą perskaitytų knygų buvo Elizabeth Gilbert „Valgyk, melskis, mylėk“. Nepasakyčiau, kad tai mano mėgstamiausia knyga, toli gražu, bet ją skaitant apėmė ramybė ir šiluma, užėjo noras „susitvarkyt gyvenimą“ ir kažką jame keisti, kaip tai padarė ir knygos herojė. Nemėgstu vasarą apkrauti galvos sudėtingais skaitalais, todėl manau, kad „Valgyk, melskis, mylėk“ yra labai vasariška, lengva ir puikiai tinkanti saulėtiems vakarams knyga.

 

 

 

 

 

 

Fausta ŠUKYTĖ

Būsima abiturientė

Kadangi vasara man – darbo, tobulėjimo ir naujų patyrimų laikas, tai knygos labai padeda numalšinti stresą, atsikvėpti ir pamiršti rupesčius. Šią vasarą gyvenu ir dirbu Londone, todėl knygą kiekvieną dieną nešiojuosi su tikslu – perskaityti kuo daugiau. Ankstyvą rytą keliaujant į darbą Mariaus Katiliškio romanas „Miškais ateina ruduo“ padeda prabusti ir nusiraminti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ignas LAPKUS

Būsimas vienuoliktokas

Skaitymas vasaros metu yra ne pats populiariausias būdas leisti laiką, tačiau vienas iš įdomiausių. Asmeniškai mėgstu skaityti vasarą, nes noriu visada tobulėti ir aštrinti protą. Skaitau labiau pasirenkamą literatūrą ir ji būna įvairi: grožinė, publicistinė, mokslinė. Mėgstamiausia knyga, kurią šią vasarą perskaičiau, buvo Nikolo Makiavelio „Valdovas“. Tai knyga, kuri realistiškai žiūri į valdžią, ką reiškia valdyti ir kaip tai reikia daryti kuo geriau ir efektyviau.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kamilė DAČKAUSKYTĖ

Būsima devintokė

Skaitymas – tai didžiulė dovana. Dovana, kurią ne visi įvertina. Tačiau man knygų skaitymas yra tarsi atotrūkis nuo to, kas vyksta aplinkui. Net ir vasarą, kai aplink tiek daug veiklos, aš rankose visada turiu knygą. Skaitau dažniausiai romanus. Dar visai nesenai baigiau skaityti Vytauto Račicko knygą ,,Baltos durys". Ji labai mane sužavėjo, nes autorius aprašo jaunuolio pasirinkimus sunkiose situacijose, netektis ir nuopuolius. Todėl rekomenduoju šią knygą kiekvienam jaunuoliui.

Kristina PETRAUSKAITĖ

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode