Madagaskaras, Ilgoji Lova ir Rojus: 87 labai keisti kaimų pavadinimai Lietuvoje

Lietuvoje 2011 m. buvo daugiau negu 16 tūkstančių kaimų, kuriuose gyveno bent 1 gyventojas. Kai kurių jų pavadinimai gali priversti pasijuokti ir nustebti. Daugelis žino apie Bezdonis, Keturiasdešimt Totorių arba Jonavos rajone esančią Šveicariją, bet stebinančių kaimų pavadinimų Lietuvoje esama dar daugiau.

Portalas 15min pristato žemėlapį, kuriame galite rasti keisčiausiai besivadinančius Lietuvos kaimus. Jį rasite čia.

Nuo Indijos iki Kaukazo

Norintys nukeliauti į Indiją, Madagaskarą arba Kaukazą gali nevykti toli: kaimai visais šiais pavadinimais yra Lietuvoje. Madagaskarą rasime Zarasų rajone: tiesa, 2011 m. šiame kaime begyveno 1 gyventojas, kai dar 1923 m. jų buvo 23.

Indijoje Šilalės rajone 2011 m. gyveno 9 gyventojai. Anot „Wikipedia“ enciklopedijos, šio kaimo pavadinimas yra lietuviškas ir reiškia „žemės gilumą“.

Kaukazo kaimas yra Kauno rajone, netoli Karmėlavos. Ten gyvena 24 gyventojai. O Odesoje, esančioje Trakų rajone, gyvena 16 gyventojų.

Šveicarija, Venecija, Londonas ir Paryžius yra Jonavos rajone. Šveicarijoje gyvena 812 žmonių, Londone – 14, Paryžiuje – 7, Venecijoje – 6. Spėjama, kad šiuos pavadinimus sugalvojo vietos dvarininkai, keliaudami po užsienio šalis.

Venecija – ne vienintelis Italiją primenantis objektas Lietuvoje. Fliorencijoje, esančioje Raseinių rajone, gyvena 8 gyventojai.

Lietuvoje yra dvi gana nemažos Aleksandrijos – Skuodo rajone (387 gyventojai) ir Šiaulių rajone (177 gyventojai). Beje, Skuodo rajone esančioje Aleksandrijoje yra ir biblioteka, kol kas išvengianti gaisrų, skirtingai negu jos geriau žinoma antrininkė iš Senovės Egipto.

Kalbant apie Egiptą, kaimelis būtent tokiu pavadinimu yra Molėtų rajone, ten 2011 m. gyveno 4 gyventojai.

Šilalės rajone yra Užsienio kaimas, kuriame gyvena 17 gyventojų. Šio kaimo gyventojai, net būdami lietuviai, gali save vadinti užsieniečiais.

O lankydamiesi Ignalinos rajone, galite nuvykti netgi į Rojų, kuriame gyvena 10 gyventojų. Šiame kaime gamtininkas Adomas Hrebnickis buvo užveisęs sodą: iš čia ir kilo vietos pavadinimas.

Panevėžio rajone esančioje Pragarėlėje gyventojų dešimt kartų daugiau – 100. Nors sakoma, kad nuo rojaus iki pragaro yra tik vienas žingsnis, nuo Rojaus iki Pragarėlės kelias kiek tolimesnis – 182 kilometrai, važiuojant automobiliu.

Triušiai ir Kopūstai – visai šalia

Kretingos rajone vos per kelis kilometras vienas nuo kito yra kaimai su derančiais pavadinimais – Triušiai ir Kopūstai. Beveik lygus ir jų gyventojų skaičius: Triušiuose gyvena 52, o Kopūstuose – 51 gyventojas.

Gyvūnų, paukščių ar augalų vardais pavadintų kaimelių esama ir daugiau. Gaidžiai, Veršiai, Zuikos, Lokiai, Avinėliai, Balandėliai, Kirmėliukai, Pipirai, Graužikai – tai tik keletas jų. Galima rasti ir įdomių interpretacijų, pavyzdžiui, Pagaidžpiliai.

Esama ir objektais, kuriuos galima rasti namuose, pavadintų vietovių. Štai Širvintų rajone yra Sofos viensėdis: tiesa, ten dar 2001 m. gyveno tik 1 gyventojas.

Kiek geriau sekasi Tabokinei – Biržų rajone esančiame kaime gyvena 26 gyventojai. 14 žmonių gyvena Bumbuliukuose Kelmės rajone. O štai Kabeliai apskritai yra gana populiarus pavadinimas – taip vadinasi net 4 kaimai.

Šiaulių rajone, netoli Naisių, yra Ilgoji Lova, kurioje gyvena 8 gyventojai. O Obelų Rago kaimą rasime Švenčionių rajone, čia seniau gyveno sentikiai, kurių bendruomenė vėliau sunyko.

Lazdijų rajone, netoli Seirijų yra kaimas ne itin viliojančiu pavadinimu – Miesto Kolonija. O Anykščių rajone yra kaimas, kursi vadinasi tiesiog Kolonija. Švenčionių ir Utenos rajonuose galima rasti po Bendrovę.

Su emigracija tai nesusiję, bet Kaišiadorių rajone yra kaimas Geri Vakarai (4 gyventojai). O Vilniaus rajone esantis Europos kaimas kartais pritraukia netgi europiečius turistus.

Žydų palikimas atsispindi kaimų pavadinimuose

Lietuvoje vis dar yra bent du kaimai, kurie vadinasi Žydeliai. Ignalinos rajono Žydelių kaime gyvena 56 žmonės, Panevėžio rajono – 6. Žydabrastis, Žydiškės, Žydaviškis – juos irgi galima rasti Lietuvoje. Trakų rajone, netoli Odesos, yra Žydkaimis (18 gyventojų).

Tautybių geografija Lietuvoje tuo nesibaigia. Rasime Raseinių rajone ir Lenkelius, kur gyvena 87 žmonės. Ruskių kaime Šilalės rajone gyvena 54 žmonės, o Čekų kaime Mažeikių rajone – 29, Švedų kaime Vilniaus rajone – 34.

Biržų rajone yra Totorių kaimas, kuriame gyvena 20 žmonių. O Gudų kaimų Lietuvoje taip pat yra bent trys. Yra ir du Latvių kaimai, bet abiejuose gyvena tik po keletą žmonių.

Melagėnai, Netiesos ir net Kyšiai

Kai kurių kaimų gyventojų jų kaimynai tuomet, kai kaimams buvo duodami pavadinimai, akivaizdžiai nelabai mėgo. Melagėnai (9 gyventojai), Netiesos (10 gyventojų), Pavydai (172 gyventojai)– visus šiuos kaimus galima rasti Lietuvoje.

Kai kurių kaimų pavadinimai – ne tik neigiami, bet ir skamba šiuolaikiškai. Akmenės rajone yra Kyšiai (7 gyventojai). O Kalvarijos rajone – Reketija (25 gyventojai). Tiesa, šių kaimų pavadinimai seni, o Reketijos – kilęs iš lenkų kalbos ir su reketu nieko bendro neturintis.

Sąrašą galima ir tęsti. Puskelniai, Bedančiai, Budeliai, Burbekliai, Vaikučiai, Pypliai, Plikiai, Raganiai, netgi Peckeliai – tai ne tik skambūs ir dažniausiai neigiami epitetai, bet ir kaimų pavadinimai. Šakių rajone netgi yra kaimas pavadinimu Vargšai – šio kaimo gyventojams, matyt, labai seniai nesiseka. Daugelyje šių kaimų gyvena tik po keliolika ar keliasdešimt gyventojų.

Tiesa, kai kurių kaimų gyventojai, matyt, buvo ir gana apsišvietę. Lietuvoje yra ir bent du kaimai pavadinimu Naujiena, ir kaimas pavadinimu Naujienos, ir netgi Keturnaujiena.

Ypač įdomus pavadinimas – Konceptas. Šiame kaime Jonavos rajone gyvena 8 gyventojai, o pavadinimo kilmė nežinoma.

Kiti įdomesni pavadinimai

Varėnos rajone, Dainavos girioje vis dar egzistuoja kaimas skambiu pavadinimu – Senovė. Prie Baltarusijos sienos esančiame kaime gyvena 7 gyventojai.

Švenčionių rajone dar neseniai egzistavo kaimas pavadinimu Šlapimas, tačiau dabar jame jau nebegyvena nė vienas žmogus.

Kai kurie pavadinimai – keliantys įvairių minčių. Važiuojantys keliu iš Vilniaus į Molėtų pastebi Purnuškes, tačiau Vilniaus rajone yra ir Benkartai. Telšių rajone yra Mižikai (22 gyventojai), Molėtų rajone – Orališkiai (5 gyventojai), o Anykščių rajone – Kiaušai (7 gyventojai).

Jei pagalvojote: „kokie čiūdai“, žinokite, kad nesate pirmas: Jonavos rajone yra kaimas Čiūdai (9 gyventojai).

Šalčininkų rajone yra Starka su 48 gyventojais. Dėl to, kad senovės lietuviai gandrus vadino starkais, ir dabar Lietuvoje yra keletas kaimų, kurie vadinasi Starkai. Su Starkais iš „Sostų karų“ jie nieko bendro neturi.

Dar keli smagesni kaimų pavadinimai – Smaguriai, Kūriniai, Zelionka, Gotlybiškiai, Mediniai, Romancai, Butkaučizna, Būklės, Komisaruvka, Merlinas, Lesagūrai, Voriškės.

Ugnius Antanavičius / 15min.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode