Aukščiausiame Korikančos šventyklos Kuske taške auštant indėnų aktorius, atkartodamas senovės inkų ceremoniją, pakelia rankas ir gaudo pirmuosius Saulės spindulius.

Tačiau laikai keičiasi ir senovinei Inti Raimi šventei, vienai svarbiausių inkų religinių ceremonijų: netoliese filmuodamas reginį skraido dronas.

Dabartinėms Pietų Amerikos civilizacijoms birželio 24-oji žymi Pietų pusrutulio žiemos saulėgrįžą. Tačiau šalies indėnams ji žymi prasidedančią Saulės kelionę atgal į Pačamamą – Motiną Žemę kečua kalba, kuria kalba maždaug 3,2 mln. Peru gyventojų.

Į šventę Peru pietryčiuose esančiame Kuske ir šalia jo susirinko maždaug 80 tūkst. žmonių minia; daugelis buvo su spalvingais kostiumais.

Šis teatro pastatymas senoviniuose inkų Saksaivamano citadelės Kuske griuvėsiuose pritraukia maždaug 3 500 žiūrovų: vietos gyventojų ir turistų. Jo metu atkartojami senoviniai ritualai ir aukojimai, turintys užtikrinti gerą derlių.

Inkų imperatorių ir jo žmoną vaizduojantys aktoriai ėjo iš Korikančos į Kusko pagrindinę aikštę, kur senoviniai inkų miesto griuvėsiai stovi šalia ispanų konkistadorų pastatytų bažnyčių ir rūmų.

„Dalyvaudamas jaučiuosi laimingas ir išdidus, kaip ir kiekvienas Kusko gyventojas“, – sakė Alexanderas Carbajalas (Aleksandras Karbachalas), kuris dalyvavo antrus metus ir vaidino inkų imperatoriaus gvardijos karį.

Per ceremoniją Kuskas būna sausakimšas: dieną prieš pagrindinę šventę per miestą žygiuoja maždaug 250 delegacijų, skamba muzika, sukasi šokėjai.

Procesija prasideda birželio 23-iosios rytą ir trunka iki kitos dienos aušros.

„Kaip Kusko žmonės didžiuojamės“, – sakė Alice Quispe Condori (Alisė Kispė Kondori), pasipuošusi spalvingu ponču.

Ispanų kolonizacijos periodu šią tradiciją katalikų kunigai slopino; nuo 1542 iki 1824 metų ji tęsėsi tik slaptai.

1944-aisiais tradicija buvo atgaivinta ir šiandien yra Andų žmonių pasididžiavimo sudėtinė dalis, ypač – Kuske, senovinėje inkų sostinėje.

„Kuskas yra didelis ir senovinis miestas, ir daugelis šio rajono miestų dabar yra nugrimzdę į užmarštį“, – sakė turizmo viceministras Rogersas Valencia (Rochersas Valensija), taip pat paminėjęs dingusius Mesopotamijos miestus Nineviją ir Babiloną.

„Kuskas su savo 3 500 metų gyvena“, – pridūrė jis.

Kuskas, Peru, birželio 25 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode