Indijos pietinėje Keralos valstijoje nuo rugpjūčio mėnesio po didžiausių per beveik šimtmetį potvynių vadinamoji žiurkių įkandimo karštinė nusinešė mažiausiai 12 gyvybių, antradienį pranešė pareigūnai.  

Be to, įtariama, kad ši liga, vadinama leptospiroze, tikriausiai tapo dar 54 žmonių mirties priežastimi.  

Iš viso nuo rugpjūčio leptospiroze Keralos valstijoje užsikrėtė 372 žmonės.  

Leptospiroze užsikrečiama tiesioginio kontakto su užsikrėtusiu gyvūnu būdu arba netiesioginio kontakto būdu per
sergančio gyvūno šlapimu užterštą vandenį, žemę ar maistą.  

Ligą sukelia mikroorganizmai, vadinami leptospiromis, kurios į žmogaus organizmą patenka per pažeistą odą, taip pat per burną, nosį ar akis. Kaip skelbia Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), žmogus nuo žmogaus užsikrečia labai retai.  

Pirmieji leptospirozės simptomai – karščiavimas, raumenų skausmas, vėmimas ir šaltkrėtis – panašūs į daugelio kitų ligų požymius, todėl medikams ne iš karto pavyksta ją diagnozuoti. 

Po praėjusį mėnesį Keralos valstiją nusiaubusių pražūtingų potvynių kilę įvairių ligų, tarp jų dengė karštligės, protrūkiai nusinešė 28 gyvybes. Per potvynius čia žuvo beveik pusė tūkstančio žmonių, o dar daugiau nei milijonas buvo priversti palikti namus. 

Kaip informavo pareigūnai, daugiau nei 50 tūkst. žmonių buvo diagnozuota ūmi diarėja. Taip pat pranešama apie susirgimo maliarija ir vėjaraupiais atvejus. 

„Prognozavome, kad dėl užteršto vandens kils leptospirozės protrūkis, ir imamės visų priemonių, kad stovyklas pasiektų profilaktiniai vaistai“, – naujienų agentūrai AFP sakė Keralos sveikatos apsaugos departamento atstovas. 

Potvyniai privertė per milijoną gyventojų persikelti į laikinas stovyklas. Šiuo metu jie jau beveik atslūgo, o stovyklose tebesiglaudžia mažiau nei 10 tūkst. žmonių.

Pietų Azijoje per musoninių iūčių sezoną, kuris tęsiasi nuo birželio ir rugpjūčio, kasmet žūsta daugybė žmonių ir patiriama didžiulė materialinė žala. 

Šįmet Indijoje per musonų sezoną dešimtyje valstijų žuvo apie 1 400 žmonių. Ateinančiomis dienomis kai kuriuose rajonuose vėl prognozuojamos smarkios liūtys. 

Šiaurės rytuose esančiame Nagalande 11 žmonių žuvo, o 50 tūkst. liko atkirsti nuo pasaulio maždaug 530 kaimų, potvyniui užliejus kelius, įskaitant į valstiją vedantį nacionalinį greitkelį.  

Nagalando valstijos vyriausybės vadovas Neiphiu Rio socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė virtinę nuotraukų, kuriose įamžinta stichijos padaryta žala, ir paragino skirti paramą. Jis taip pat pranešė, kad buvo atidaryta dešimt pagalbos stovyklų. 

Šiaurinėse Utar Pradešo ir Utarakando valstijose žuvo apie 270 žmonių. 

Anksčiau šiais metais Keraloje buvo kilęs Nipa viruso, kurį platina pirmiausia vaisėdžiai šikšnosparniai, protrūkis, pareikalavęs 13 gyvybių.  

Kočis, Indija, rugpjūčio 5 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode