Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) antradienį pažadėjo ir toliau kovoti su Irano „brovimusi“ į Siriją bei koordinuoti veiksmus su Rusija, kurios lėktuvas neseniai buvo numuštas toje karo nualintoje šalyje.

„Ir toliau veiksime siekdami užkirsti kelią Irano kariniam brovimuisi Sirijoje ir tęsti saugumo koordinavimą tarp Izraelio gynybos pajėgų ir Rusijos kariuomenės“, – žurnalistams sakė B. Netanyahu.

Per Izraelio pajėgų antskrydį rugsėjo 17 dieną Sirijos oro gynybos pajėgos per klaidą numušė Rusijos karinį lėktuvą, kuriuo skrido 15 žmonių.

Maskva dėl šio incidento apkaltino Izraelio pilotus, pasinaudojusius didesniu Rusijos lėktuvu kaip „priedanga“.

Izraelis nesutinka su Rusijos išvadomis ir sako, kad jo naikintuvai jau buvo sugrįžę į Izraelio oro erdvę, kai sirai numušė rusų lėktuvą.

Tuo metu Rusija paskelbė, kad imsis naujų saugumo priemonių, kad apsaugotų savo kariškius Sirijoje, ir aprūpins sirų kariuomenę oro erdvės gynybos sistema S-300 bei antiradarais.

Po šio pranešimo pirmadienį B. Netanyahu perspėjo V. Putiną „neperduoti pažangių ginkluotės sistemų į neatsakingas rankas“.

Oro uoste prieš išvykdamas į Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją B. Netanyahu atkreipė dėmesį į Izraelio operacijos „didelę sėkmę“ užkertant kelią Irano kariuomenei veržtis į Siriją ir neleidžiant perduoti pažangių ginklų grupuotei „Hezbollah“ Libane pastaruosius trejus metus.

„Tai nereiškia, kad nebuvo išimčių, bet bendrai ji buvo labai sėkminga, – kalbėjo B. Netanyahu. – Mes tai atlikome maksimaliai ir labai sėkmingai koordinuodami su Rusijos kariuomene veiksmus dėl saugumo užtikrinimo.“

B. Netanyahu taip pat pažymėjo, kad su V. Putinu susitarė dėl greito Izraelio ir Rusijos kariuomenės atstovų susitikimo šiam bendradarbiavimui sustiprinti.

2015 metais Rusija ir Izraelis įsteigė tiesioginę telefoninę liniją, siekiant išvengti rusų ir žydų lėktuvų susidūrimų Sirijos oro erdvėje. Tačiau dabar Izraelis baiminasi, kad Rusija bandys suvaržyti jo veiksmus Sirijoje.

Izraelis yra pasiryžęs neleisti savo didžiausio priešo Irano pajėgoms įsitvirtinti kaimyninėje Sirijoje. Kitas žydų valstybės priešas yra Irano palaikomas judėjimas „Hezbollah“.

Iranas ir „Hezbollah“ remia Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimą Sirijos pilietiniame kare. Rusija taip pat palaiko B. Assadą.

Jeruzalė, rugsėjo 25 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode