udo Arabijoje viena moteris pralaimėjo teisinę kovą dėl galimybės ištekėti už jos pasirinkto vyro, teismui nusprendus, kad jis yra „religiškai“ netinkamas, nes groja muzikos instrumentu, antradienį pranešė Saudo Arabijos žiniasklaida.

Šioje itin konservatyvioje karalystėje galioja islamo teisės normos, numatančios, kad moterys privalo gauti savo „globėjų“ vyrų – tėvų, sutuoktinių arba kitų giminaičių – sutikimą, jeigu nori kur nors keliauti, studijuoti, ištekėti ar užsiimti kokia nors veikla.

Kai kuriose Saudo Arabijos dalyse muzikos instrumentais grojantys vyrai yra laikomi turintys žemesnį statusą ir blogą reputaciją.

Prieš dvejus metus 38 metų banko vadybininkei iš itin konservatyvaus į šiaurę nuo Rijado esančio Kasimo emyrato pasipiršo vienas ją įsimylėjęs mokytojas, rašo laikraštis „Okaz“.

Tačiau moters šeima pasipriešino šiai santuokai sakydama, kad jaunikis yra „religiškai nesuderinamas“ su moterimi, nes groja ūdu, visame arabų pasaulyje populiariu Artimųjų Rytų styginiu instrumentu.

Moteris, kurios pavardė neskelbiama, kreipėsi į teismą.

Žemesnės instancijos teismas palaikė šeimos pusę ir nusprendė, kad tokia santuoka negali įvykti.

„Kadangi moters rankos siekiantis asmuo groja muzikos instrumentu, religiniu požiūriu jis nėra tinkamas šiai moteriai“, – nusprendė teismas.

Apeliacinis teismas paliko galioti pirmojo teismo nuosprendį, kuris nebegali būti skundžiamas, rašoma laikraštyje.

Tačiau moteris interviu „Okaz“ sakė sieksianti šalies „aukščiausios valdžios“ įsikišimo, veikiausiai kalbėdama apie karališkąjį teismą.

Ši magistro laipsnį turinti banko vadybininkė, kuriai pavaldūs daugiau nei 300 darbuotojų, sakė esanti pasiryžusi ištekėti už savo gerbėjo. Moteris jį pavadino „labai pamaldžiu ir turinčiu gerą reputaciją“.

Saudo Arabija, svarbi JAV sąjungininkė, pastaraisiais metais ėmėsi reformų, kurių tikslas – pagerinti karalystės įvaizdį. Viena tokių reformų buvo draudimo moterims vairuoti transporto priemones panaikinimas.

Tačiau Rijadas yra kritikuojamas dėl moterų patikėjimo vyrų globai sistemos, kuri leidžia jiems savo nuožiūra priiminėti sprendimus už savo giminaites moteris.

Rijadas, spalio 2 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode