Vatikano radijas pradeda transliuoti savaitinę naujienų laidą ir tinklalaidę lotynų kalba – oficialia, bet pamažu nykstančia Šventojo Sosto kalba.

Pirmoji penkių minučių trukmės laida „Hebdomada Papae“ („Popiežiaus savaitė“) išeis šeštadienį. Tinklalaidės versija bus su vertimais į įvairias kalbas, kad būtų lengviau pradedantiesiems lotynų kalbos gerbėjams.

„Tai bus priderama radijo naujienų laida su reportažais ir trumpa informacija“, – sakė „Vatican News“ redakcijos direktorius Andrea Tornielli (Andrėja Tornielis).

„Vertiname tai labiau kaip iššūkį ateičiai, o ne nostalgišką žvilgsnį į praeitį“, – pridūrė jis.

Laidą rengs Vatikano radijo žurnalistai ir Vatikano sekretoriato lotynų kalbos skyrius, kuris rengia oficialius dokumentus lotynų kalba ir tvarko lotynišką popiežiaus paskyrą socialiniame tinkle „Twitter“.

Lotynų kalba išlieka oficiali Vatikano kalba, nors šiais laikais ji vartojama tik oficialiuose raštuose ir maldose. Svarbiausia darbo kalba Vatikane yra italų, o diplomatinis bendravimas vyksta prancūziškai.

Mokytis lotynų kalbos daugelyje seminarijų nebeprivaloma, bet Vatikano radijas šiuo metu transliuoja vienas mišias per savaitę lotynų kalba.

Vatikanas, birželio 6 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode