Saliamono Salos pirmadienį atšaukė diplomatinį Taivano pripažinimą ir dabar pripažįsta Kiniją, tapdamos dar viena iš mažėjančios taivaniečių rėmėjų stovyklos pasitraukusia šalimi.

Taivano užsienio reikalų ministerija sakė, kad Saliamono Salų vyriausybė pritarė rezoliucijai, kuria Kinijos vyriausybe pripažįstama Pekino vyriausybė. 

„Nuoširdžiai apgailestaujame dėl jų vyriausybės sprendimo užmegzti diplomatinius ryšius su Kinija ir jį griežtai smerkiame“, – per vakarinę spaudos konferenciją sakė Taivano prezidentė Tsai Ing-wen (Cai Ingven).

Saliamono salos šio pranešimo kol kas nepatvirtino. Pastarosiomis savaitėmis buvo daug pranešimų apie galimą šalies pozicijos pasikeitimą.

Taivanas nuo pagrindinės Kinijos teritorijos dalies atsiskyrė per pilietinį karą 1949 metais ir įkūrė savo vyriausybę, Pekine tuo tarpu laimėjus komunistams.

Dauguma šalių mūsų dienomis pripažįsta Pekiną, o Kinija po Tsai Ing-wen atėjimo į valdžią 2016-aisiais didino diplomatinį bei ekonominį spaudimą, kad patrauktų savo pusėn likusias šalis. Taivaną vis dar pripažįsta mažiau nei 20 vyriausybių.

Tsai Ing-wen sakė, kad Taivanas uždarys savo ambasadą Saliamono Salose ir atšauks visus ten esančius techninius bei medicinos darbuotojus. Pasak prezidentės, nebaigti jų bendradarbiavimo projektai bus netektis šios šalies žmonėms.

„Tačiau Saliamono Salų vyriausybė taip pasirinko, nepalikdama mums kito pasirinkimo, tik atsakyti tokiu būdu“, – sakė ji.

Kinija, kuri laiko Taivaną savo teritorijos dalimi, nori susigrąžinti salą į savo glėbį pagal principą „viena šalis, dvi sistemos“. Pagal šį principą yra valdomas Honkongas, kur pastaraisiais mėnesiais vyksta dideli protestai prieš Pekino bandymus varžyti pusiau autonominio miesto laisves.

„Kaip visiems žinoma, yra tik viena Kinija“, – praėjusią savaitę Saliamono salų klausimu sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Hua Chunying (Hua Čunjing).

Ji „vienos Kinijos“ principą pavadino teisingu pasirinkimu, atitinkančiu nūdienos tendencijas. „Taip yra pasirinkusios 178 šalys“, – nurodė ji.

Tsai Ing-wen pažadėjo priešintis Kinijos spaudimui ir sakė, kad Kinija bando pakirsti taivaniečių dvasią ir priversti Taivaną sutikti su „vienos šalies, dviejų sistemų“ principu nuviliodama diplomatinius sąjungininkus.

„Esu įsitikinusi, kad 23 mln. Taivano žmonių atsakydami turi pasakyti štai ką: niekada“, – pabrėžė ji.

Redaktorius: Raimondas Čiuplys

Taibėjus, rugsėjo 16 d. (AP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode