Laidojimo namai „Dangaus vartai“: nuo palaikų paėmimo iki palaidojimo

Netektis – skausmingas įvykis, o ypač – jei tai artimo, mylimo ir brangaus žmogaus. Natūralu, kad tuomet patiriame patį didžiausią stresą. Dar baisiau – kai tai įvyksta netikėtai. Nepaisant to, privalome, o beveik visada ir norime į amžinybę išėjusį žmogų palydėti atmintimi, pagarba, o jei esame tikintys – ir malda. Jei dar prieš keletą dešimtmečių dažniausiai tekdavo laidotuvėmis pasirūpinti patiems mirusiųjų artimiesiems, šiandien tai sėkmingai daro laidojimų biurai. Negana to, šios paslaugos ypač pažengusios naujovėse.

Vietoj buvusios „Našlaitės“ – „Dangaus vartai“

Viena tokių laidojimo paslaugų teikėjų – „UAB „Dangaus vartai“ – Mažeikiuose veikianti nuo 2016 metų, tačiau jau spėjusi pelnyti klientų pasitikėjimą ir nuoširdų dėkingumą. Šio kolektyvo komanda, suprasdama netekties širdgėlą ir sunkumą, prisiima visus laidotuvių rūpesčius nuo mirusiojo palaikų paėmimo iki jo palaidojimo. Susidūrusiems su šios bendrovės teikiamomis paslaugomis, nusivilti neteko. Priešingai, atsiliepimai patys geriausi: nuo plataus laidojimo reikmenų asortimento ir palankių prekių bei paslaugų kainų iki žmogiškų ir nuoširdžių patarnavimų.

Jauni žmonės Donata ir Edgaras Vaivados, kurį laiką, kaip ir daugelis lietuvių, dirbę užsienyje, nusprendė pradėti verslą gimtajame krašte, Mažeikiuose. Prieš ketverius metus nusipirkę įmonę „Našlaitė“, kuriai priklausė laidojimo salės Melioratorių g. 1 K, bei Vasario 16-osios g. 3, per trumpą laiką patalpas pakeitė neatpažįstamai. Jos tapo šiuolaikiškos, patogios, patrauklios ne tik patiems mirusiojo artimiesiems, kurie daugiausia laiko praleidžia šermenyse, bet ir atėjusiems su juo atsisveikinti, pagerbti, pasimelsti, išlydėti...

Auga, plečiasi ir įneša naujovių

„Pamačiusi, iškart jau turėjau įsivaizdavimą, kaip norėsiu daug ką pakeisti ir jau beveik išpildžiau viziją, liko tik kelios detalės, – „Budas.lt sakė UAB „Dangaus vartai“ direktorė D. Vaivada. Melioratorių gatvėje iš dviejų salių palikta viena, kitoje jau antri metai veikia morgas, vienintelis Mažeikiuose“. Pasak direktorės, šiuo metu atnaujinamas pastato fasadas.

„Senamiesčio salė atnaujinta, išdidinta erdvė, čia buvusi parduotuvė perkelta į Melioratorių g. 1 K. Naujai įrengta patalpa, kurioje galima užkąsti, nepamiršta ir interjero puošyba. Viena jų – stovai su žalumos vazomis, anot mirusiųjų artimųjų, suteikiantys salei jaukumo, ypač, kai uždegamos žvakutės.

Melioratorių gatvėje esančioje salėje yra galimybė per ekranus žiūrėti fotonuotraukas. Tai paklausi paslauga, kitur Mažeikiuose tokios galimybės nėra. Ypatingai aktualu šarvojantiems urnas, – teigė D. Vaivada, pasidžiaugdama ir jau gautu nauju, ko Mažeikiuose taip pat iki šiol nebuvo, „Mercedes“ markės katafalku, kuris po poros savaičių bus pradėtas eksploatuoti“.

Laidojimo biuras – Tirkšliuose

„Dangaus vartų“ savininkė ir vadovė prasitarė, kad neretai išgirstanti klientų pamąstymų, jog būtų labai gerai, jei ir Tirkšlių miestelis turėtų laidojimo namus: „Aplinkinių rajonų gyventojai išvengtų papildomų rūpesčių, susisiekiant su Mažeikiais. Daugumai senyvo amžiaus piliečių tai nėra lengva užduotis. Tuo tikslu buvo nuspręsta atidaryti dar vieną laidojimų salę Tirkšliuose, labai geroje vietoje, prieš bažnyčią. Tam nusipirkom seniau veikusius laidojimo namus, prireiks daug investicijų ir laiko, tačiau rezultatas turėtų patenkinti aplinkiniuose rajonuose gyvenančių piliečių lūkesčius“.

Netekties atveju – pakanka skambučio

Anot „Dangaus vartų“ savininkų, žmogui mirus, jo artimiesiems ar atsakingiems už palaidojimą, bereikia tik paskambinti į laidojimo namus. Šie organizuoja palaikų parsivežimą ne tik Mažeikiuose bet iš įvairių kitų Lietuvos vietų. Jau dvi dešimtis šioje srityje dirbantys specialistai mirusiojo kūną tinkamai sutvarko, aprengia, papuošia, pašarvoja ar veža kremuoti.

D. Vaivada prisimena net tokį atvejį, kai dukros pageidavimu mirusiai mamai darė makiažą, kuriam teko specialiai ieškoti priemonių: „Išpildėme dukters pageidavimą, o kartu ir įvykdėme mirusiosios valią“.

Klientai, kuriems teko susidurti su šios įmonės teikiamomis pasaugomis ir darbuotojais patikino, kad čia ir kainos priimtinesnės nei kitur, ir reikmenų pasirinkimas didesnis, o ypač geru žodžiu minėjo savininkus ir darbuotojus, kurie ne tik maloniai bendravo bet kuriuo paros metu, tačiau esant keblesnei situacijai, kai nėra artimųjų, paaukodavo net savo pajamų dalį, kad tik mirusysis būtų tinkamai palaidotas.

„Ne viskas piniguose. Labai svarbu ir žmogiškumas, pagalba kitam, o ypač tokią sunkią minutę“, – įsitikinę UAB „Dangaus vartai“ įkūrėjai D. ir E. Vaivados.

Nuotraukos iš bendrovės archyvo

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode